Mariakapel ingezegend en nu geopend voor het publiek

Op 26 mei 2018 is onder grote publieke belangstelling en prachtige weersomstandigheden de Mariakapel aan de Vriezenveenseweg ingezegend door emeritus pastoor J. Oude Vrielink.

De feestelijke plechtigheid wordt geopend door Rob Kortenhorst. In het kort vertelt hij het programma.

Allereerst geeft hij het woord aan Guus Oude Nijeweme, voorzitter van de stichting Mariakapel Wierden. Bijna anderhalf jaar is er door vele vrijwilligers hard gewerkt aan de bouw van de kapel. Er staat nu een prachtig resultaat waar men trots op is. Hij refereert aan enkele gedenkwaardige momenten uit die periode, onder andere de schenking van het Mariabeeld, en roemt de saamhorigheid onder  de vrijwilligers. Ook de goede band met de gemeente Wierden mag wat Guus Oude Nijeweeme betreft niet onbenoemd blijven. Dat alles heeft geleid tot deze prachtige kapel.Tot slot roept hij alle vrijwilligers naar voren en bedankt hij hen voor de inzet.

Hierna komt burgemeester Robben aan het woord.Hij wijst er op dat dit niet alleen een feestdag is voor katholiek Wierden maar ook voor de andere inwoners van de gemeente Wierden. De kapel maakt geen onderscheid tussen geloven en is een prachtige aanwinst voor heel Wierden en hij hoopt dat vele inwoners er een kijkje zullen gaan nemen en er een moment van rust zullen vinden.

Rob Kortenhorst bedankt de burgemeester en benadrukt nogmaals dat het niet alleen voor het katholieke deel van Wierden een prachtige dag is.

Vervolgens zingt het koor Local Sound-Wierden speciaal voor Guus Oude Nijeweme het lied “I have a dream”.

Daarna wordt het woord gegeven aan emeritus pastoor Jan Oude Vrielink voor het officiële gedeelte van deze bijeenkomst. De pastoor vertelt dat er eigenlijk sprake is van twee inzegeningen, namelijk  eerst de inzegening van de kapel en daarna de inzegening van het Mariabeeld. De pastoor geeft aan dat hij het gevoel heeft dat de Mariakapel in Wierden een algemene zaak is en dat doet hem goed. Hij wijst op de naastliggende begraafplaats waar de afscheidingen tussen de geloven ook zijn vervallen. God kijkt over grenzen heen, voor Hem telt wie je bent. Hij hoopt dat het een plek wordt voor iedereen, een plek voor bemoediging als het slecht gaat en een plek voor rust als het goed gaat.

Vervolgens opent Guus Oude Nijeweme de toegangspoort tot de kapel en zegent de pastoor de kapel in. Hierbij wordt hij geholpen door kleinzoon Luc van Guus Oude Nijeweeme. Nadat binnen ook het Mariabeeld is ingezegend luidt de klok en klinkt er applaus van de aanwezigen. De pastoor tekent als eerste het gastenboek.

Na de mededeling van secretaris Henny Wermers dat een anonieme gever zojuist 5.000 euro heeft gedoneerd voor de aanschaf van kaarsen sluit Rob Kortenhorst de plechtigheid af en nodigt hij de aanwezigen uit om de kapel van binnen te bekijken.