Skip to main content

Gerealiseerd met steun van veel Wierdenaren.

Geopend op 27 mei 2018

De Mariakapel Wierden voor rust en bezinning

Naast de algemene begraafplaats aan de Vriezenveenseweg in Wierden staat een sprookjesachtig gebouwtje. Geheel opgetrokken uit Bentheimer zandsteen en voorzien van twee zware, handgemaakte eiken deuren aan de voorzijde.

De Mariakapel Wierden is op 26 mei 2018 door emeritus-pastoor Jan Oude Vrielink ingezegend. De eerste steen werd gelegd door burgemeester Henk Robben op 11 maart 2017.

De kapel is niet gebonden aan de katholieke kerk. Het is weliswaar een Mariakapel en er staat een Mariabeeld, maar om hier rust te vinden hoef je niet katholiek te zijn. Iedereen is van harte welkom voor een moment van rust en bezinning en het aansteken van een kaarsje.

Bij de opzet van de plannen werd al snel duidelijk dat het draagvlak voor het bouwen van een Mariakapel onder de Wierdense bevolking groot was. Om tot een werkelijke uitvoering te kunnen komen werd besloten een stichting op de richten: Stichting Mariakapel Wierden. De stichting heeft zich goed laten informeren door de bouwers van de Mariakapel in Tilligte. Daar heeft de Muziekvereniging Armicitia indertijd naar aanleiding van het 25-jarig bestaan het initiatief genomen tot de bouw van een Mariakapel. Het enthousiasme was groot en het bestuur kwam thuis met de bouwtekening van de Mariakapel aan de Westenveldweg in Tilligte. Wie gaat kijken zal inderdaad zien dat de gelijkenis tussen deze twee Mariakapellen groot is.

Nadat de gemeente Wierden had ingestemd met de plannen werd het stuk grond aan de Vriezenveenseweg 36B verkocht aan de stichting. Wat er daarna gebeurde doet de bestuursleden van de stichting nog steeds versteld staan. Bij de start van de bouw stonden elk weekend vrijwilligers klaar om te graven, te metselen, te timmeren, puin te ruimen, materialen te verzamelen, afval weg te brengen, kortom voor alles wat je kunt bedenken waar je bij een bouw mee te maken krijgt. Maar dat was niet alles. Bedrijven hebben materialen geschonken en met giften van particulieren en bedrijven werd bekostigd wat verder nodig was. De naam van Maria opende portemonnees, zoals niemand dit had voorzien.

De hulp van de Wierdenaren, maar ook van mensen buiten onze gemeente was groot!

Het Mariabeeld met kind, gemaakt in Italië, is een uniek beeld. Het is een beeld van ongeveer 1.60 hoog en geschonken door een particulier.

De glas-in-lood ramen verbeelden de vier elementen aarde, lucht, vuur en water en zijn gemaakt door Wierdenaar Tinus Berg. Glasbedrijf Sterglas heeft deze geweldige ramen gesponsord. Het invallende licht laat prachtige kleurschakeringen zien. Het marmer, de travertin vensterbanken, het altaartje en het bruidsbankje komen uit een kerk in Apeldoorn. De materialen voor de fundering en het hekwerk zijn geschonken, de verlichting, tuinontwerp en -aanleg, alles ”om niet”. De lijst van giften, in geld of natura, is lang.

De kapel werd compleet gemaakt met een angelusklokje dat bovenop het dak is geplaatst en dat bij speciale gelegenheden gaat luiden.

De Mariakapel Wierden is iedere dag toegankelijk van 8:00 uur ‘s morgens tot zonsondergang.

Close Menu

Mariakapel Wierden

Vriezenveenseweg 36B
7641 AK Wierden